نحوه ساخت NFT و خرید NFT
توکن NFT مخفف Non-Fungible Token است. و یک دارایی دیجیتال تعویض نا پذیر می باشد. NFT ها در واقع یک کالای کلکسیونی و لوکس در فضای دیجیتال به حساب می آیند.
توکن های مثلی مانند ارزها می باشد. مثلا یک دلار همیشه یک دلار است، می توان یک اسکناس یک دلاری را با هر اسکناس یک دلاری دیگری معاوضه کرد. اما توکن های غیر مثلی که به آن NFT گفته می شود خاص و بی مانند هستند. به این معنی که: نمی توان یک توکن غیر مثلی را با یک توکن غیر مثلی دیگر تعویض کرد زیرا هر کدام ارزش خود را دارند و با هم یکی نیستند. به عبارتی دیگر، هر NFT امضای دیجیتال مختص به خود را دارد که امکان تعویض و برابری دو NFT را با یکدیگر غیر ممکن می سازد.
قابل تعویض (Fungible): به دارایی هایی که تمام واحد های آن مشابه و هم ارزش هستند گفته می شود. یعنی می توان آن ها را با هم مبادله کرد.
تعویض ناپذیر (Non Fungible): به دارایی هایی که واحد های آن ارزش های متفاوت و منحصر به فردی دارند گفته می شود. مانند آثار یک نقاش که هر کدام با هم تفاوت دارند. مثلا در تمام دنیا فقط یک تابلو از نقاشی مونالیزا وجود دارد که توسط داوینچی خلق شده است. و با هیچ نسخه ی دیگری از آن قابل مقایسه و تعویض نیست.
توکن بی همتا: مانند توکن NFT، که نمایانگر یک دارایی دیجیتال تعویض ناپذیر است. مانند مجموعه های کلکسیونی.
بازار توکن بی همتا: بازاری که افراد برای خرید و فروش توکن های بی همتا به آن مراجعه می کنند. Rarible، Opensea و Super Rare نمونه هایی از این بازار هستند. که در ادامه به ساخت توکن در بازار Rarible خواهیم پرداخت.
می توان ایده ی این توکن ها را متعلق به هال فینی دانست. او ایده ی کارت تجارت ارز دیجیتال که اصول زیربنای NFT حال حاضر می باشد را مطرح کرد. اولین بار در سال 1993 این ایده را بیان کرد و سه ویژگی مهم برای چیزی که در ذهن داشت در نظر گرفت که این ویژگی ها عبارتند از: مالکیت انحصاری، کمبود قابل تعریف و منشاء مشخص. این ویژگی ها تا به امروز نیز از ارکان مهم NFT ها می باشد. به صورت کلی می توان ویژگی های NFT ها را اینگونه بیان کرد: (تفاوت آن ها با ارز دیجیتال نیز در این ویژگی ها می باشد)
در سال 2015 اولین NFT تحت عنوان اتریوم به بازار دیجیتال ارائه شد. در سال 2017 دو پروژه بسیار مهم، کریپتوپانک و کریپتوکیتی به صورت جدی تری راه اندازی شدند. سپس NFT ها تا سال 2019 تا حدود زیادی غیر فعال شدند، که نشان دهنده ی احساسات نزولی بازار بود. بازار های NFT مانند، Opensea و Nifty Gateway توانسته اند بیشترین حجم معاملات را نسبت به بازار های دیگر رمز ارزها به خود اختصاص دهند.
این توکن ها در همه جا از جمله، دارایی های حقیقی و مجازی، بازی های کامپیوتری، هنر، احراز مالکیت، هویت و ... کاربرد دارند. درواقع از توکن ها برای دیجیتالی کردن هر چیزی می توان استفاده کرد. می توان اینگونه بیان کرد که توکن NFT راهی برای منحصر به فرد کردن یک اثر (آثار هنری، املاک، مستغلات و...) با کمک تکنولوژی بلاکچین می باشد. اگر وسایل قدیمی و آنتیک دارید مثلا یک عتیقه و یا ساعت قدیمی، می توانید آن را به یک توکن NFT تبدیل کرده و به فروش برسانید. در بعضی مواقع خرید و فروش برخی اقلام ممکن نیست، اما توکن های NFT این مشکل را حل کرده اند برای مثال شما می توانید برخی از اقلام بازی های خود مثلا یک سلاح را به توکن تبدیل کرده و بفروشید.
فاکتور های تاثیر گذار بر ارزش یک توکن غیر مثلی شامل موارد زیر است:
از مزایای مهم این پلتفرم گستردگی انواع NFT می باشد که در اختیار کاربران قرار می گیرد. ثبت نام در سایت ها بسیار ساده می باشد که در ادامه به آن می پردازیم:
از میان گزینه ها باید روی Connect Wallet کلیک کنید، سپس اینکه بالای 11 سال سن دارید را تایید کرده تا حساب به کیف پول شما متصل گردد. (برای اتصال به این سایت از IP ایران نمی توانید استفاده کنید، به همین دلیل به یک VPN نیاز دارید.
پس از اینکه کیف پول خود را به سایت Rarible متصل کردید، می توانید فایل های دیجیتالی خود را به NFT تبدیل کرده و به فروش برسانید برای این کار با کلیک روی دکمه ی Create، فایل جدیدی را با عنوان توکن غیر قابل تعویض در این سایت عرضه نمایید. در مرحله ی بعد از بین شبکه هایی که این پلتفرم از آن ها پشتیبانی می کند، یکی را که قصد دارید تا توکن خود را روی آن ایجاد کنید انتخاب نمایید. توجه داشته باشید که قبل از انتخاب شبکه، حتما مقداری از توکن بومی آن شبکه خریداری کنید تا بتوانید کارمزد آن را پرداخت نمایید. مثلا اگر قصد دارید که توکن خود را روی شبکه اتریوم بسازید حتما مقداری ETH داشته باشید. میزان کارمزد اتریوم از سایر شبکه ها بیشتر است.
هزینه ی ساخت NFT در Rarible کاملا رایگان است اما برای هر تراکنش که در آن انجام می شود میزان 5/2% از خریدار و 5/2% از فروشنده کارمزد دریافت می کند. در مراحل بعد در این سایت می توانید ویژگی هایی که برای توکن خود در نظر گرفته اید را وارد کنید. مثلا ویژگی هایی نظیر قیمت، مشخصات و قابلیت ها و امتیاز ها. توجه داشته باشید که این داده ها را به درستی وارد کنید زیرا امکان تغییر و ویرایش این اطلاعات وجود ندارد. در این پلتفرم می توانید تعداد توکن های خود را مشخص کنید. برای این کار می توانید از گزینه ی یک یا چند نسخه استفاده کنید. توجه داشته باشید که هر چه قدر یک توکن کمیاب تر باشد ارزش آن بیشتر می گردد. پس بهتر است از هر اثر هنری خود تنها یک نسخه ساخته و به فروش برسانید.
ابتدا کیف پول خود را به این پلتفرم وصل کنید، سپس با زدن گزینه ی My Account می توانید به صفحه شخصی خود رفته و NFT های خود را مشاهده کنید. در مرحله ی بعد هر آیتمی که قصد فروش آن را دارید انتخاب کرده و با زدن گزینه ی Put On Sale آن را در مارکت Rarible لیست کنید. می توانید قیمت خود را براساس اتر و یا دای (DAI) مشخص کنید. در مرحله ی نهایی باید رمز تاییدی که برای کیف پول خود مشخص کردید را وارد و سپس معامله را امضا نمایید. در این پلتفرم سه گزینه برای تعیین قیمت وجود دارد که به شرح زیر می باشند:
توکن Everydays: The First 5000 Days (هر روز: 5000 روز اول)، تا کنون به عنوان گران ترین توکن جهان شناخته شده است، که متعلق به مایک وینکلمن است که اولین اثر هنری کاملا دیجیتالی است که در خانه حراج کریستیز به فروش رسید. این اثر متشکل از 5000 تصویر می باشد.
به دلیل جدید بودن آن ها، پیش بینی آینده ی آن بسیار زود می باشد. اما به گفته ی اکثر کارشناسان تا 5 سال آینده، بازار توکن ها رشد مثبتی خواهد داشت. با این وجود لازم به ذکر است که اگر می خواهید وارد دنیای توکن های NFT شوید بهتر است اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید و همه ی سرمایه ی خود را در این بازار قرار دهید.
درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...
آدرس پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.