مرکز عملیات شبکه Noc چیست؟
دوشنبه 20/شهریور/1402 1471 تحلیل و بررسی

مرکز عملیات شبکه Noc چیست؟

Noc کانادا چیست؟

ناک NOC (National Occupational Classification) یک مکانیزم کدگذاری شده است که با هدف دسته بندی مشاغل مورد استفاده قرار می گیرد. به عبارت دیگر، ناک یک ساختار منظم است که طیف وسیعی از فعالیت های شغلی را طبقه بندی می نماید.

اداره مهاجرت کانادا (IRCC) از این سیستم برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بازار کار، پیش بینی شغلی، تامین نیروی کار و تحلیل تقاضا و بطور کلی، برای مدیریت برنامه های مرتبط با مشاغل استفاده می نماید.

یکی از راه های مهاجرت به کانادا، اقدام از طریق ویزای کاری است. اگر شما نیز از متقاضیان کار در کشور کانادا هستید، برای مهاجرت باید بدانید noc کانادا چیست و بیان گر چه مفهومی است. ناک NOC با هدف دسته بندی مشاغل مورد استفاده قرار می گیرد و یک مکانیزم کاملا کدگذاری شده است.

Noc چیست؟

اما ما در این مقاله به Noc مخفف چیست و شغل ناک، مسئولیت و وظایف این شغل می پردازیم.

مرکز عملیات شبکه یا Network Operations Center (به اختصار NOC) که در محاوره فنی “اِن اُ سی” یا “ناک” نیز نامیده می شود، یک مقر کنترل و مانیتورینگ است که سازمان ها و شرکت های بزرگ، برای مدیریت شبکه های کامپیوتری و نظارت بر کارکرد صحیح زیرساخت ارتباطی خود ایجاد می کنند.

این مراکز با نظارت بدون وقفه بر فعالیت ها، مشکلات فنی ایجاد شده را به محض وقوع، شناسایی نموده و با عکس العمل سریع و به موقع، برطرف می نمایند. معمولا ناک ها برای تامین بالاترین حجم پهنای باند، با سرعتی بسیار بالا به اینترنت متصل هستند.

بسیاری از مراکز داده بزرگ مانند دیتاسنتر پارس آنلاین و شاید دیتاسنتر هاست ایران، دیتاسنتر افرانت، دیتاسنتر تبیان، دیتاسنتر زیرساخت، دیتاسنتر ایرانسل، دیتاسنتر شاتل، دیتاسنتر آسیاتک برای مدیریت، نظارت لحظه ای، عیب یابی و رفع سریع مشکلات احتمالی شبکه خود، دارای سالن ناک می باشند.

مهندسین و تکنسین های noc مسئول مانیتور کردن شبکه و اطمینان از سلامت زیرساخت، امنیت و ظرفیت محیط قابل استفاده کاربران هستند. آن ها تصمیماتی می گیرند و اصلاحات و اقداماتی را انجام می دهند تا از کارایی شبکه و بهره وری و سود آوری سازمانی اطمینان داشته باشند.

هنگامی که یک عمل و تغییر از سمت msp) management service provider) نیاز باشد. تیم noc می تواند یک اعلان یا تیکت بسازد و بر اساس اهمیت آن را طبقه بندی کند. با توجه به ارتباطی که بین تیم noc و تیم msp وجود دارد، به بررسی و تحلیل این مشکل می پردازد و برای حل آن تلاش می کنند و همچنین با اینکار از به وجود آمدن مشکلات جدیدتر جلوگیری کنند.

حقوق کارشناس noc و وظایف کارشناس ناک

با جستجوی سطحی درباره expert noc و حقوق کارشناس noc می توانید دریابید که حقوقی از 10 - 12 میلیون به بالا خواهد داشت اما انتظارات و توانمندی هایی که نیاز است را نیز بررسی کنید. در ادامه مثال هایی از آگهی ها و نیاز های شرکت ها در این سمت شغلی قرار می دهیم. لازم به ذکر است که این شغل شیف شب دارد و معمولا این شیفت برای آقایان است.

مهارت های مورد نیاز کارشناس ناک در آگهی های شرکت ها:

آگهی شماره یک:

تسلط با مفاهیم سرور و استوریج
تسلط با لینوکس در حد LPIC 1
تسلط با شبکه CCNA و Network+
تسلط به ابزارهای مانیتورینگ مثل Zabbix و Grafana
آشنایی با ساختار کوبرنتیز و داکر

آشنایی با محیط مجازی سـازی Virtualization

آگهی شماره دو:

مدرک لیسانس در علوم کامپیوتر یا رشته های مشابه الزامی است
حداقل 2 سال تجربه در آن یا شرکت های ارائه دهنده خدمات
آشنایی کامل با مفاهیم ccnp enterprise , mtcna , mtcwe
تجربه عملی با پلتفرم های mikrotik و سیسکو
تجربه قبلی کار با ابزارهای مانیتورینگ prtg - آنالایزر جریان شبکه - تحلیلگر syslog
توانایی اولویت بندی و اجرای موثر کارها در موقعیت های فشار بالا
توانایی خوب کار کردن با گروه های دیگر برای پشتیبانی از خدمات و حفظ زیرساخت شبکه
باید استعداد عیب یابی، تجزیه و تحلیل و تشخیص مشکلات را داشته باشد
ارتباط با مشتریان برای شناسایی نیازمندی ها

دانش انگلیسی متوسط

آگهی شماره سه:

مسلط به مفاهیم شبکه در سطح CCNA
مسلط به نرم افزارهای مانیتورینگ
آشنایی با سیستم های عامل ویندوز و لینوکس

آشنایی با ساختار مجازی سازی امتیاز محسوب می شود

آگهی شماره چهار:

تسلط به CCNA
تسط به CCNP
تسلط به MTCNA
آشنایی با لینک ها و رادیو های وایرلس
آشنایی با ابزار های مانیتورینگ: Zabbix ،PRTG ،Cacti
آشنایی با T-shoot شبکه های Enterprise

سابقه کار مرتبط حداقل 2 سال

آگهی شماره پنج:

آشنایی با نرم افزارهای مانیتورینگ از قبیل cacti, zabbix, prtg و ...
دانش کافی در زمینه CCNP , CCNA, MTCNA, net+
مدرک لیسانس یا دانشجو در رشته فناوری اطلاعات، مهندسی کامپیوتر یا رشته های مرتبط
محدوده سنی ایده آل 20 الی 35 سال
داشتن سابقه کار مرتبط

مسئولیت مهندس ناک

برخی از وظایف و مسئولیت های مهندس ناک عبارتند از:

  • Network Monitoring نظارت بر کارکرد صحیح شبکه
  • Incident Response واکنش سریع به وقایع پیش بینی نشده
  • Troubleshooting Problems شناسایی و برطرف نمودن مشکلات
  • Reporting & Tracking All Issues مستندسازی و پیگیری تمام وقایع، مشکلات و راهکارها

از قابلیت های دیگر تیم noc:

  • نصب اپلیکیشن و نرم افزار ها روی سرور ها و عیب یابی و به روز رسانی آن ها
  • مدیریت سرویس های ایمیل
  • بکاپ گیری و ذخیره سازی اطلاعات
  • ارزیابی و جستجوی شبکه
  • اجرای سیاست های تدوین شده برای شبکه
  • مانیتورینگ و مدیریت فایروال و سیستم پیشگیری از نفوذ (IPS)
  • اسکن و حذف ویروس های شبکه با استفاده از آنتی ویروس
  • مدیریت patch ها و white list ها
  • بررسی و تحلیل تهدیدها علیه منابع اشتراک شده
  • بهینه سازی QOS
  • مدیریت ترافیک ویدئو و صدا در شبکه
  • ارائه گزارشات عملکرد و راهکار جهت بهبود شبکه

تفاوت noc با help desk

noc و help desk تفاوت های عمیقی دارند که اگر بطور صحیح به سازمان ها توضیح داده نشود، آن ها را دچار سردرگمی می کند. تفاوت بزرگ آن ها در این است که یک help desk با کاربر نهایی در ارتباط است اما تیم noc فقط با msp در ارتباط می باشد. به عبارت دیگر تیم noc نگهداری از back-end شبکه را بر عهده دارد و اینگونه msp می تواند مسائل موجود در شبکه را برای کاربران حل نماید.

در طرف دیگر help desk یک call center است که فقط با front-end در ارتباط است و پاسخگوی سوالات کاربران نهایی در شبکه است. بنابراین اگر کاربر نهایی مشکلی داشته باشد با help desk تماس می گیرد و در صورتیکه msp دچار مشکل شود با تیم noc تماس می گیرد.

تفاوت Soc و Noc

نکاتی برای بهبود تیم و مرکز عملیات شبکه ناک NOC

بهبودها برای یک مرکز عملیات شبکه، آموزش را در اولویت قرار می دهد، به تخصص های کاملاً مشخص تکیه می کند و پروتکل ها و ابزارهای ارتباطی مشخصی را ایجاد می کند.

آموزش و توسعه دانش

تیم NOC شما باید دارای تخصص سطح بالایی باشد، به ویژه در زمینه نظارت، مدیریت و حل مسائل مربوط به عملکرد شبکه و زیرساخت IT شما. مطمئن شوید که پرسنل شما می دانند چگونه و چه موقع باید تصمیم سریع را بگیرند تا یک مشکل رو به رشد را برای یک هم تیمی باتجربه تر ارسال کنند.

مشخص کردن سمت ها

سلسله مراتب سازمانی را کاملا مشخص کنید. شما به نظارت بر NOC به سطوح متخصصان بالاتر و ناظران شیفت نیاز دارید.

انتخاب مدیر NOC

شما به یک مدیر NOC نیز نیاز دارید که براساس مهارت های آن ها کار را به متخصصان اختصاص دهد، کارها را اولویت بندی کند، گزارش ها را تهیه کند، اطمینان حاصل کند که حوادث به درستی حل شده است.

ایجاد ارتباطات قوی

داشتن ارتباط با واحد های دیگر در داخل NOC SOC و سایر تیم های خارجی می تواند چالش برانگیز باشد.

دستورالعمل و پروتکل های مشخص

با ایجاد سیاست های مشخص برای موارد زیر، کارها را به صورت روان ادامه دهید:

مدیریت حادثه

مراحل مختلفی که تکنسین ها برای رسیدگی به حوادث باید دنبال کنند (به عنوان مثال: هنگامی که تکنسین می تواند تصمیم بگیرد چه زمانی مشکل بوجود آمده را باید به متخصص آن گزارش کند و …).

راه حل ها

روش های مقابله با موضوعات مشترک را مشخص کنید و روش های فوری را برای رسیدگی به موارد اضطراری ارائه دهید.

ارجاع به سطح بالا

مشخص کنید که تیم چگونه باید مسائل را ارجاع دهد و به چه کسی اعلام کند.

اولویت بندی

تعیین کنید که کدام حوادث بیشترین اولویت را دارند و کدام یک از سطح تکنسین ها باید مهمترین موارد را مدیریت کند. حوادث باید براساس میزان تأثیر آن ها بر تجارت رتبه بندی شود.

روند مشخص انجام کار

داشتن پروتکل های کاملاً تضمین شده که همه در یک دفترچه راهنما هستند، ثبات را در کل سازمان فراهم می کند و مسئولیت پذیری را در بین کارکنان NOC افزایش می دهد.

noc و پلتفرم continuum

continuum درواقع noc را با یک پلتفرم اصلی ادغام می کند. این پلتفرم یکپارچه ترکیبی از هوش نرم افزاری و سرویس ها را برای حل یک مشکل شبکه ای ادغام می کند. این یکپارچگی عمیق منجر به سود آور شدن msp می شود.

تفاوت Soc و Noc

تفاوت امنیت شبکه با امنیت اطلاعات چیست؟ SOC مخفف واژه security operations center بوده که به معنای مرکز عملیات امنیتی است. در سازمان ها و شرکت های بزرگ که نیاز به امنیت شدید سایبری به دلیل گسترده بودن شبکه حس می شود، مجموعه افرادی همراه با فناوری های نوین و خلاقانه در کنار تجهیزات امنیتی وظیفه نظارت و تجزیه وتحلیل ترافیک شبکه را برعهده دارند تا با پیش بینی خطرات احتمالی، در صورت وقوع هر نوع اتفاق بهترین واکنش را در دستور کار قرار دهند.

NOC مخفف Network Operations Center یا مرکز عملیات شبکه و SOC مخفف Security Operations Center یا مرکز عملیات امنیت است. هر دو ساختار NOC و SOC امروزه یکی از حساسترین و مهمترین مواردی هستند که باید در شبکه های بزرگ امروزی وجود داشته باشد. معمولا در طی سالیان سال NOC ها و SOC ها هر کدام بصورت مجزا و برای انجام عملیات ها و وظایف منحصر به فردی فعالیت می کردند. همیشه هدف از راه اندازی NOC در شبکه ها سه چیز بوده است:
  • اطمینان از روشن بودن،

  • فعال بودن

  • و سرویس دهی منابع و سرویس های اطلاعاتی

بر اساس SLA های موجود سازمان، برعکس NOC همیشه هدف از راه اندازی SOC در شبکه ها حفاظت، شناسایی، عکس العمل نشان دادن و بازیابی سرویس ها و منابع اطلاعاتی بر اساس زمان پاسخ موجود در SLA ها می باشد. تمامی این عملیات ها بصورت متمرکز و برای اطمینان از دسترسی پذیری و صحت دارایی های فناوری اطلاعاتی یک سازمان استفاده می شود.

درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

آدرس پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.

نظرات (0)