تفاوت روتر، سوئیچ و هاب چیست؟
چهارشنبه 16/تیر/1395 2105 تحلیل و بررسی

تفاوت روتر، سوئیچ و هاب چیست؟

در صورتی که با شبکه های کامپیوتری سر و کار داشته باشید، حتما نام ابزارهایی نظیر هاب، سوئیچ یا روتر را شنیده اید. هرچند شاید این ابزارها بعضا در ظاهر بسیار شبیه به هم باشند، اما هر یک برای کاربرد متفاوتی طراحی و تولید شده اند. در ادامه به بررسی تفاوت های این سه ابزار مخصوص شبکه خواهیم پرداخت. با دات بلاگ همراه باشید.

این روزها شبکه های کامپیوتری در همه جا گسترده شده اند و با ورود به هر سازمان، اداره یا شرکتی می توان انواع رک های ایستاده یا دیواری را مشاهده کرد که میزبان انواع سرورها، پچ پنل، روتر، سوئیچ و انواع هاب هستند. شاید در ظاهر شنیدن نام این ماژول ها بسیار پیچیده به نظر برسد، اما در باطن هر یک برای وظیفه ی خاصی طراحی شده و مورد استفاده قرار می گیرند.

در ادامه به بیان تفاوت سه وسیله ی پرکاربرد در شبکه های کامپیوتری خواهیم پرداخت که شامل هاب، سوئیچ و روتر است. همانطور که اشاره کردیم هر سه این وسیله ها از جمله ی ابزار های مورد استفاده در شبکه های کامپیوتری هستند. برای درک بهتر هر یک از این وسیله ها بهتر است به تعریف هر یک پرداخته و چرایی وجود و وظایف هر یک را بررسی کنیم.

هاب
هاب وسیله ای است که چندین رایانه را در یک شبکه ی محلی به یکدیگر متصل می کند. هر یک از اطلاعاتی که در شبکه رد و بدل می شود، به تمام پورت های هاب که سوی دیگر آن وسیله ای دیگر قرار دارد، ارسال می شود.

هاب ها توانایی تفکیک آدرس های ورودی و خروجی را نداشته و نمی توانند پیام های دریافتی را برای عضو مشخصی از شبکه ارسال کنند، از این رو بسته های دریافتی از یک پورت به تمام پورت های موجود ارسال می شود

برای مثال در صورتی در شبکه ی رایانه ای 5 کامپیوتر وجود داشته باشد و یکی از رایانه ها پیامی را برای یک رایانه ی دیگر تحت همین شبکه که از وجود هاب بهره می برد، ارسال کند، تمام چهار رایانه ی دیگر پیام ارسال شده را دریافت خواهند کرد، هرچند نیازی به دریافت اطلاعات مورد نظر ندارند.

مزایای هاب
استفاده از هاب چندان پیشنهاد نمی شود، مگر اینکه موارد امنیتی از درصد اهمیت بسیار پایینی برخوردار باشد. استفاده از هاب به منزله ی ارسال سند به تمام کارمندان یک کمپانی در حالتی است که سند مورد نظر باید فقط به دست یک فرد خاص می رسید.

سوئیچ
با استفاده از سوئیچ می توان چندین رایانه را با استفاده از ارتباط LAN به یکدیگر متصل کرد. پس از آنکه اولین بسته ارسال شد، سوئیچ جدولی را تشکیل می دهد که ابزارهای متصل در شبکه را با استفاده از جدول مک آدرس به یکدیگر متصل می کند.
سوئیچ برخلاف هاب، می تواند بین رایانه های مختلف در شبکه فرق قایل شود. سوئیچ ها قادرند با استفاده از مک آدرس رایانه ها و ابزارهای متصل روی شبکه، مشخص کنند که هر ابزار به چه پورتی متصل شده است.

مزایای سوئیچ
در زمان ایجاد شبکه های کامپیوتری، هاب به علت داشتن قیمت پایین تر پیشنهاد می شود، اما بهره گیری از هاب باعث ایجاد سربار زیاد در شبکه می شود که این مشکل با سوئیچ حل می شود، چراکه سوئیچ با در اختیار داشتن آدرس هر رایانه در شبکه، بسته های موجود را به رایانه ی یا هر ابزار مبتنی بر شبکه ای ارسال می کند که مقصد بسته ی مورد نظر است.
برای مثال فرض کنید که رایانه ی A در پورت یک می خواهد در شبکه بسته ای را به رایانه ی C در پورت چهار ارسال کند. سوئیچ قادر است با اطلاع از آدرس هر یک از رایانه ها بدون اشغال پهنای باند بیشتر، بسته ی مورد نظر را به مقصد ارسال کند.

روتر
روترها ابزارهایی هستند که با استفاده از آن ها می توان بسته ها را بین شبکه های مختلف ارسال و دریافت کرد. بسته های ارسالی در شبکه حاوی آدرس هایی هستند که مقصد را نشان می دهد. روترها با استفاده از این آدرس، بسته ی مورد نظر را به مقصد می رسانند. روتر زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که شبکه ی داخلی به شبکه ی گسترده تری متصل شده باشد. زمانی که شما جستجویی را در گوگل انجام می دهید، روتر شما بسته های مورد نظر را به سمت سرورهای گوگل ارسال می کند تا پردازش صورت گیرد.
برای درک بهتر این موضوع بهتر است ایمیل را در نظر بگیرید. در صورتی که بخواهید ایمیلی را به یکی از هم اتاقی های خود در منزل ارسال کنید، آدرس Room A برای ارسال ایمیل کافی است، اما اگر اتاق دریافت کننده ی ایمیل در منزل دیگری باشد، باید به همراه اطلاعات ایمیل، داده های دیگری را نیز اضافه کنید. در این مرحله شما کد پستی را اضافه می کنید، اما در صورتی که گیرنده در استان یا ایالت دیگری باشد، کدپستی نیز به تنهایی کافی نیست و باید بسته ی مورد نظر به همراه آدرس پستی و کد پستی همراه شده و تحویل اداره ی پست محلی شود تا بسته به مقصد برسد.

مزایای روتر
اصلی ترین وظیفه ی روتر را باید ارسال بسته ها بین دو شبکه ی مختلف بدانیم، هرچند روترهای جدید عرضه شده به بازار قابلیت های بیشتری را در اختیار کاربران قرار می دهند که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:

  • وجود 4 تا 8 پورت شبکه که امکانات اشتراک گذاری ابزارهایی نظیر پرینتر را بصورت محلی با سایر رایانه های موجود در شبکه امکان پذیر می کند.
  • روترهای جدید از قابلیت NAT یا Network Address Translator پشتیبانی می کنند که این موضوع امکان اختصاص دادن مجموعه ی IP های داخلی را برای شبکه در کنار دریافت IP از شبکه ی گسترده ی بیرون نظیر ISP یا WAN را در اختیار کاربران قرار می دهد. این وظیفه کاری است که مودم های ADSL کنونی نیز آن را انجام می دهند.
  • DHCP یا Dynamic Host Configuration Protocol که یک IP جدید را به هر ابزاری که به روتر متصل شده باشد، بصورت خودکار اختصاص می دهد.
  • فایروال برای محافظت از شبکه ی داخلی
  • وجود پورت WAN برای اتصال به یک مودم که امکان اتصال به سرویس اینترنت یک ISP را فراهم می کند.
  • پشتیبانی از اتصال بی سیم که امکان اتصال گجت های بی سیم را نیز به روتر فراهم می کند.
درباره این مطلب دیدگاهی بنویسید...

آدرس پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.

نظرات (0)